Information från Stockholm Vatten och Avfall:
Det här sorteras som matavfall
Det är viktigt att rätt saker läggs i påsen för att det ska kunna bli biogas och biogödsel. Regeln är enkel: I matavfallet läggs skal och rester som klassas som mat. Allt annat läggs i den vanliga avfallspåsen eller i förpackningsinsamlingen. Men självklart – det bästa du kan göra är att äta upp dina matrester.
Det är viktigt att du använder den påse som du fått av din fastighetsägare när du sorterar ditt matavfall. Använder du fel påse kan detta medföra att matavfallet inte kan tas omhand eller skadar processen och anläggningen. Den kan dessutom hamna i jorden på ekologiska jordbruk. Snittblommor är ofta kraftigt besprutade och har gifter på sig som inte heller ska ut på ekologiska jordbruk.
Exempel på matavfall
- Skal och rester av grönsaker och frukt
- Rester av kött, fisk och skaldjur
- Pasta, ris
- Rester av bröd, äggskal
- Teblad, kaffesump. Filter och tepåsar kan också läggas i matavfallet så väl som mindre mängd ofärgat hushållspapper.
Du kan torka av fettet från en stekpanna med hushållspapper och lägga i matavfallspåsen. Stora mängder mat- och frityrolja häller du upp i en pet-flaska, använd mjölkförpackning eller liknande. Lämna den uppmärkt till närmaste återvinningscentral, miljöstation eller våra mobila tjänster Returrundan eller Pop-up återbruk. Fett kan skapa stopp avloppsledningarna och ska därför inte hällas ut i vasken.
Detta kan INTE läggas i matavfallspåsen
Eftersom det utsorterade matavfallet rötas för att kunna bli biogas och biogödsel så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallspåsen då jorden försämrar rötningsprocessen. Här är några andra exempel på saker som inte ska läggas i matavfallspåsen.
- Blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar
- Damm
- Glasspinnar, ätpinnar
- Jord, krukväxter, snittblommor, trädgårdsavfall
- Kattsand, djurströ
- Snus, aska, stearinljus
- Vinkorkar, kapsyler