Hushållsavfall

Hushållsavfall finns på vår innergård. Där finns två ”soprör” vars lucka du öppnar med din lägenhetsnyckel.

Tänk på att se till att din soppåse får plats i sopluckans hål. Du ska inte behöva pressa ner din soppåse. Stopp i sophanteringen kostar vår förening pengar, och således också i längden dig, i och med föreningens ekonomiska utgifter. I slutändan innebär det sämre villkor på ditt lån och höjda avgifter.

Miljöstuga

Föreningen har en miljöstuga intill entrén på Holbergsgatan 90, våning 2 (vid vändplanen).

Miljöstugan kameraövervakas och följer du inte ordningsreglerna gäller följande:

 1. Första varningen inkl. avgift: Du får en varning för sopor som inte går att identifiera (t.ex. plastpåsar med oidentifierbart innehåll), sopor som är felsorterade eller sopor som är skrymmande (t.ex. kartonger som inte har plattats till). Observera att inga grovsopor får slängas i miljöstugan. Du får själv betala kostnaden för att frakta bort dessa sopor. Detta läggs på din avgift/hyra.
 2. Avstängning: Andra gången du bryter mot ordningsreglerna stängs du av från miljöstugan. Miljöstugan är en förmån för oss som boende, inte en rättighet. Förlorar du tillgång till miljöstugan ska du sopsortera dina sopor på en återvinningsstation, dessa får inte slängas i sopnedkastet.

Följer du inte ordningsreglerna för sopsortering är det giltigt skäl för att bli av med besittningsrätten på din lägenhet, oavsett om du köpt lägenheten eller hyr den.

Kom ihåg att du är ansvarig också för borttappade taggar som kommer in i vår fastighet/miljöstuga, så du blir betalningsansvarig om någon okänd använder en tagg registrerad på din lägenhet.

Följande kan du sortera i miljöstugan:

 • Pappersförpackningar, wellpapp och kartonger (tänk på att dessa ska plattas till)
 • Färgat och ofärgat glas
 • Elektronik (ska rymmas i trågen)
 • Plast, såväl mjuk- som hårdplast inkl. frigolit
 • Tidningar
 • Metall
 • Lysrör
 • Batterier

Övriga saker såsom t.ex. matolja, miljöfarligt avfall, grovsopor och saker som inte ryms i trågen ska du själv ta till närmsta återvinningscentral. Har du inte möjlighet till det själv finns det företag som hjälper till med det, t.ex. Orkar inte och motsvarande.

Miljöstugan är öppen mellan kl. 06.00 och 22.00 varje dag. Du öppnar den med din tagg/Aptus-bricka.

Miljöstugan kameraövervakas eftersom att det olovligen ställs dit grovsopor, kartonger inte viks ihop, etc. Överträdelse av bestämmelserna (som beslutats på ett medlemsmöte) debiteras dig. Vid en andra varning blir du avstängd från miljöstugan. Bestämmer du dig för att slänga soporna i de vanliga hushållssoporna istället blir du av med besittningsrätten för din lägenhet.

Tömningsintervall

Dessa tider sker tömning av respektive kärl.

 • Pappersförpackningar: Varje vecka Tisdag och Fredag
 • Plast: Varje vecka Onsdag
 • Glas: Varje vecka Onsdag
 • Metallförpackningar: Varje vecka Onsdag
 • Tidningar/journaler: Varje vecka Tisdag
 • Elektronik: Var 4:e vecka
 • Batterier: Var 4:e vecka
 • Ljuskällor: Var 4:e vecka

Mer om sortering

Miljöfarligt avfall

Miljöfarligt avfall omfattar t.ex. matolja (olivolja, frityrolja, etc.) som inte får hällas ner i avloppet/toalettstolen. Andra exempel på miljöfarligt avfall är glykol, spillolja, färg, hushållskemikalier, lysrör, absorbenter (trasor, dukar), bromsvätska, lösningsmedel, batterier, etc.

Åk till närmsta återvinningsstation för att göra dig av med miljöfarligt avfall. Du får inte hälla ner det i avloppet. Det orsakar frätskador på rör och annan utrustning vilket innebär att föreningens kostnader och avgifter höjs i förtid på grund av renoveringsprojekt.

Pappersförpackningar & wellpapp

Kartonger, t.ex. pastakartonger, mjölk- och juiceförpackningar, mjölpåsar, toarullar, omslag till bokklubbsböcker, etc. räknas som pappersförpackningar. Lägg inte tidningar, kataloger och liknande i behållaren för pappersförpackningar. De ska lämnas i behållaren för tidnings-/returpapper.

Kartonger SKALL plattas till, innan det läggs i trågen.

Pappersåtervinning

Allt papper utom kuvert med fönster kan läggas i pappersåtervinningen, t.ex. tidningar, trycksaker, samhällsinformation. Plastpåsar och påklistrade reklamlappar skall tas bort innan trycksaken läggs i behållaren. Kontorspapper går bra att lägga i tidningsinsamlingen.

Böcker och fönsterförsedda kuvert ska inte lämnas i pappersinsamligen utan tas till en återvinningscentral.

Glas

Det går bra att sortera färgat och ofärgat glas i miljöstugan. Däremot ska dricksglas (som kan innehålla bly), keramik, porslin och liknande inte lämnas i miljöstugan utan till återvinningscentralen. Där sorteras det som grovsopor.

Metallförpackningar

Konservburkar, värmeljushållare, tuber (utan plastlock) och läskburkar utan pant är exempel på metallförpackningar. Lock och kapsyler av metall kan också sorteras som metallförpackningar.

Metallburkar med rester av färg eller lösningsmedel ska däremot tas till en återvinningscentral, för att tas om hand på rätt sätt.

Plastförpackningar

Burkar, dunkar, små hinkar, flaskor, korkar och lock är exempel på hårda platsförpackningar som går bra att sortera i vår miljöstuga. Mjuka plastförpackningar går också bra. Bärkassar, plastpåsar ,medicinkartor UTAN tabletter, frigolit och sugrör är också välkommet i trågen.

Om förpackningen har rester av lim, färg, lösningsmedel eller liknande lämnas det som farligt avfall på en återvinningsstation.

Plastprodukter som inte är förpackningar, såsom pulkor, tvättkorgar, möbler, mm. – lämnas som grovsopor på närmsta återvinningsstation.

Förvaringsaskar till CD, video, sällskapsspel etc. samt krukor ska läggas i de vanliga hushållssoporna för brännbart. Tänk på att det ska rymmas genom hålet på soptornet, annars ska det återlämnas på en återvinningscentral.

Elartiklar i plast lämnas i trågen för elavfall.

Elavfall

Små produkter med sladd och batterier, IT-, telekom- och kontorsutrustning kan du lägga i trågen för elavfall. Kravet är att det ryms i trågen, det får inte läggas på t.ex. golvet. Samma gäller TV och radio, el- och batteridrivna handverktyg och hushållsapparater.

Vitvaror såsom kylskåp, frysar och tvättmaskiner ryms inte i miljöstugan och ska lämnas till en återvinningscentral.

Lampor och batterier

Glödlampor, lågenergilampor och småbatterier kan sorteras i miljöstugan.

Grovsopor som inte går att sortera i miljöstugan

Närmaste återvinningscentral är den i Bromma, belägen på Linta Gårdsväg (klicka här för karta).

Saker som du inte kan återvinna vi miljöstugan men dock på en återvinningscentral är:

 • Restavfall, t.ex. porslin, stoppade möbler, gips, spegelglas, isolering.
 • Brännbart avfall, t.ex. gummi, böcker, hårda pärmar och hårt papper.
 • Trämaterial.
 • Trädgårdsavfall
 • Farligt avfall, t.ex. målarfärg, matolja, annan olja, etc.

Övriga återvinningscentraler och mer information i Stockholm hittar du här.

Senast ändrad 16 september, 2023 kl 10:57