När sätts värmen på i husen?
Många boende frågar vilket datum vi slår på värmen. Det sker med automatik, så när det blir kallare ute går värmen på. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten går ut i elementen. Värmen i lägenheterna varierar alltså med utomhustemperaturen. En del av värmen kommer från fjärrvärme, men merparten kommer från den s k frånluftsåtervinningen.
Vilken temperatur i ska det vara i lägenheten?
Temperaturen ska vara 21 grader (± 1°) i lägenheten. Kontakta styrelsen om temperaturen i lägenheten över- eller understiger det bestämda normalvärdet. I övriga utrymmen är temperaturen mellan 16-20°, t.ex. trapphus och tvättstuga.
Vad kan jag själv göra för att påverka temperaturen?
Varje radiator har en termostat där ni kan öka/minska flödet igenom radiatorerna.
(Högre siffra mer värme , lägre siffra mindre värme)
Ovan och under radiatorerna finns friskluftsintagen, de går att öppna och stänga. Upplever ni det svalt i lägenheten börja med att stänga dessa. Säkerställ även att luftfiltret är i rätt position.
Hur fungerar ventilationen i lägenheten?
Dold bakom elementen i sovrum och vardagsrum sitter ventilationstrummor. Det är ett ventilationsdon som ger bostaden ren och förvärmd friskluft. I varje luftdon finns ett filter som förhindrar att pollen och föroreningar tar sig in med friskluften. För att säkerställa en god luftkvalitet och rätt mängd friskluft, ska detta filter bytas med jämna mellanrum. Kom ihåg att beställa och byta ut nya filter med jämna mellanrum.
Ventilationsdonen får ej blockeras, det försämrar ventilationen i hela lägenheten. Uteluft leds in via ventilationstrummor genom fasadväggen. Bostadens ”gamla” förbrukade luft sugs ut via spiskåpa i kök och ventiler i wc/badrum. På så vis skapas den nödvändiga luftväxlingen.
Drag och oljud i trapphus/köksfläkt/badrum
Om det låter väldigt mycket i trapphuset/badrummet/köksfläkten kan det bero på att brandfläkten har gått igång. Ring och felanmäl detta till den tekniska förvaltningen.
Mer information om hur brandfläkten fungerar och vad som kan trigga den finns i detta blogginlägg.
Hur byter jag ventilationsfilter?
Filtren under fönstren i lägenheten behöver bytas med jämna mellanrum. Den boende ansvarar själv för att byta filtren. Rekommendationen är att byta vart 1-2 år, förbrukade filter behandlas som brännbart avfall. Nya filter (F7-310) kan beställas/köpas direkt från filterleverantören Action (www.acticon.se).
https://www.acticon.se/filterbutik/filter/komfortfilter/komfortfilter-310-310-t/
Hur stänger jag av vattnet?
Avstängning för vatten sitter ute i trapphuset. Beställ nycklar till skåpet där vattenavstänging kan göras för hjälp med avstängning (länk på startsidan, klicka här). Beställning ska göras minst 2 veckor i förväg innan planerat arbete. Nycklar kvitteras ut hos vår låsfirma SafeTeam eller lånas av styrelsen.
Obs. Vid akuta problem, kontakta styrelsen direkt så kommer någon och hjälper till med avstängning.
Hur gör jag om jag behöver hjälp med att stänga av vattnet eller elen till min lägenhet?
Beställ nyckelutlåning . Eventuell kostnad debiteras direkt till den boende, på nästkommande aviutskick.